Author Topic: Compiling Code::Blocks ?!  (Read 5698 times)

Offline zieQ

  • Almost regular
  • **
  • Posts: 155
Compiling Code::Blocks ?!
« on: July 21, 2005, 11:43:46 am »
Hi,

I've some many problems trying to compile Code::Blocks (to test the patch I planned to submit for visual studio workspaces) that I'm quite decided to abandon. I installed the most recent wxWidgets 2.6.3.

I tried compiling the VERSION_1_0 from CVS with VC toolkit: no way, there's compilation error with wxImageList(16, 16). I do not figure why since it is in wxWidget API. I did not insist.

So I installed Codeblocks shipped MinGW. I lost some time trying to compile wxWidgets with MinGW and finally found out that the make shipped with codeblocks (those shipped with wxwidget I think) do not like backslashes. I then installed a new fresh MinGW. Ok for wxWidget now !

I then tried to compile CodeBlocks VERSION_1_0 with the codeblocks-wx260.cbp. It compiles ok, but when trying to execute, resources.zip is missing in the share directory. I copy the one shipped with codeblocks final beta and I get a nice write at a bad memory adress error. Maybe I miss the correct .zip file, but I can't find them in the CVS.

Then I tried to compile the final beta 1. First seems that some files are missing in the codeblock project for gdb plugin. I add the missing files, now there's compilation errors with wxWidgets. I didn't insist.

Now I'm tired... Am I missing something ? I read carefully the readme files but no way! Please help.

Offline mandrav

  • Project Leader
  • Administrator
  • Lives here!
  • *****
  • Posts: 4291
    • Code::Blocks IDE
Compiling Code::Blocks ?!
« Reply #1 on: July 21, 2005, 12:42:27 pm »
Quote
I then tried to compile CodeBlocks VERSION_1_0

First things first: if you plan on working on a feature you should work on the HEAD branch. That's where development is heading.

Quote
Now I'm tired... Am I missing something ? I read carefully the readme files but no way! Please help.

You should have read the wiki. It's all there.
Your problems have to do with missing resources. Just run update.bat and all will be fine, hopefuly :)

Yiannis.
Be patient!
This bug will be fixed soon...

Offline zieQ

  • Almost regular
  • **
  • Posts: 155
Compiling Code::Blocks ?!
« Reply #2 on: July 21, 2005, 01:06:02 pm »
I didn't work on a new feature but on a v1-final-beta bug... That' why I choosed the VERSION_1_0 branch. I think I tried to compile the HEAD with VCToolkit with no success.

On the wiki, there's no mention to "make" executable problem.
And there's no mention of the wiki in the shipped readme files (even in the CVS)

Last, I remember lauching update.bat, I'll check that!

Offline rickg22

  • Lives here!
  • ****
  • Posts: 2283
Compiling Code::Blocks ?!
« Reply #3 on: July 21, 2005, 05:50:18 pm »
zieQ: Don't forget to delete all the dll's below the devel subdirectory! update.bat copies them to the output subdir, so you might as well have a mixed version problem! (The heck just erase both devel and output subdirs :P )

Offline zieQ

  • Almost regular
  • **
  • Posts: 155
Compiling Code::Blocks ?!
« Reply #4 on: July 22, 2005, 01:31:14 pm »
I finally found out what was the problem, I was lacking zip.exe for the update.bat. I downloaded UnxUtils, hope this will work now (i can't test it for now)

Maybe somebody could update the wiki and/or the readme files since they are clearly out-of-date !

Offline mandrav

  • Project Leader
  • Administrator
  • Lives here!
  • *****
  • Posts: 4291
    • Code::Blocks IDE
Compiling Code::Blocks ?!
« Reply #5 on: July 22, 2005, 02:22:45 pm »
Quote from: zieQ
I finally found out what was the problem, I was lacking zip.exe for the update.bat. I downloaded UnxUtils, hope this will work now (i can't test it for now)

Maybe somebody could update the wiki and/or the readme files since they are clearly out-of-date !

Thanks for the tip, zieQ.
The next release (with the mingw bundle) will contain zip.exe to avoid the fuss ;)

Yiannis.
Be patient!
This bug will be fixed soon...

Offline zieQ

  • Almost regular
  • **
  • Posts: 155
Compiling Code::Blocks ?!
« Reply #6 on: July 22, 2005, 04:47:00 pm »
Quote from: mandrav
Thanks for the tip, zieQ.
The next release (with the mingw bundle) will contain zip.exe to avoid the fuss ;)
Yiannis.


Hope you'll also change the mingw version or at least ship mingw32-make with CB :wink:  You know I had some problems compiling wxWindows with "make" !

I still can't compile final 1.0 beta but no problem for version 1.0 now !

Offline zieQ

  • Almost regular
  • **
  • Posts: 155
Compiling Code::Blocks ?!
« Reply #7 on: July 22, 2005, 06:19:33 pm »
Oh no! With the working update.bat, I'm still not able to run the version 1.0. No problem with the head.  :shock:

Offline rickg22

  • Lives here!
  • ****
  • Posts: 2283
Compiling Code::Blocks ?!
« Reply #8 on: July 22, 2005, 07:41:38 pm »
zieQ: Try compiling the version 1.0 with wxwidgets 2.4.2. Don't lose hope, you're so close to fix that bug!