Author Topic: Build/Run Not Working  (Read 642 times)

Offline realitychec

  • Single posting newcomer
  • *
  • Posts: 6
Build/Run Not Working
« on: February 22, 2020, 06:22:34 am »
I've tried several times uninstalling and reinstalling Code::Blocks. v 17.12. on Windows 10. I keep getting warnings that there's no executable compiler. I've tried selecting different compilers and none of them work. When I hit Build, nothing happens. When I click Run, nothing happens. I need help, please. Also, the bottom half of the screen is blank. There's supposed to be columns for output, messages, and other things. I can't remember all of the columns but they're gone and I don't see a way of viewing them. I've clicked on nearly every menu. :'(

Offline stahta01

  • Lives here!
  • ****
  • Posts: 6800
    • My Best Post
Re: Build/Run Not Working
« Reply #1 on: February 22, 2020, 06:25:40 am »
Did you try installing a compiler?
Or using the "codeblocks-17.12mingw-setup.exe" which installs an old MinGW GCC compiler?

Did you try "View" -> "Logs"?

Tim S.
C Programmer working to learn more about C++ and Git.
On Windows 7 64 bit and Windows 10 32 bit.
On Debian Stretch, compiling CB Trunk against wxWidgets 3.0.
--
When in doubt, read the CB WiKi FAQ. http://wiki.codeblocks.org

Online gd_on

  • Lives here!
  • ****
  • Posts: 547
Re: Build/Run Not Working
« Reply #2 on: February 22, 2020, 05:12:33 pm »
For sure, this user has downloaded the first windows C::B link, so without compiler.
For the next release, I suggest to change the order of the downloads for windows and put at the first link the version with compiler for admins.
The note indicating "If unsure, please use codeblocks-17.12mingw-setup.exe!' should also be placed before this first link and in italic, as it is, but also in bold characters.
Obviously too many (noob) users click on the first link they find without reading the page.

gd_on
Windows 10, svn C::B (last version or almost!), WxWidgets 3.1.3, Compilers 8.1.0, 64 bits (seh, posix : gcc, g++ and gfortran in C:\MinGW64) or 32 bits (sjlj, posix in C:\MinGW32).

Offline realitychec

  • Single posting newcomer
  • *
  • Posts: 6
Re: Build/Run Not Working
« Reply #3 on: February 22, 2020, 05:46:19 pm »
Yes, I installed "codeblocks-17.12mingw-setup.exe. I just did the view>logs and now the bottom half appears. Thank you. I didn't know what it was called. What do I do about a compiler? Now, I'm receiving the following error:

Tried to run compiler executable 'C:\MinGW/bin/mingw32-gfortran.exe', but failed!

Run aborted...
 
I've tried choosing different compilers but none of them are working.

Offline stahta01

  • Lives here!
  • ****
  • Posts: 6800
    • My Best Post
Re: Build/Run Not Working
« Reply #4 on: February 22, 2020, 05:49:10 pm »
Yes, I installed "codeblocks-17.12mingw-setup.exe. I just did the view>logs and now the bottom half appears. Thank you. I didn't know what it was called. What do I do about a compiler? Now, I'm receiving the following error:

Tried to run compiler executable 'C:\MinGW/bin/mingw32-gfortran.exe', but failed!

Run aborted...
 
I've tried choosing different compilers but none of them are working.

You need a FORTRAN compiler to compile FORTRAN code!
NOTE: The one last shipped with CB has had many complaints about it not working well.

Edit: You need to search here and else where to find a good FORTRAN compiler!
Edit2: http://forums.codeblocks.org/index.php/topic,23080.msg157092.html#msg157092

Tim S.


« Last Edit: February 22, 2020, 07:38:24 pm by stahta01 »
C Programmer working to learn more about C++ and Git.
On Windows 7 64 bit and Windows 10 32 bit.
On Debian Stretch, compiling CB Trunk against wxWidgets 3.0.
--
When in doubt, read the CB WiKi FAQ. http://wiki.codeblocks.org

Offline realitychec

  • Single posting newcomer
  • *
  • Posts: 6
Re: Build/Run Not Working
« Reply #5 on: February 23, 2020, 07:11:22 pm »
Thanks for the information! I really appreciate everyone's contribution. I downloaded mingw-w64-v.7.0.0 and am receiving the same error message. I've also downloaded a few other compilers to run the code. None of these are working. Whenever I select a different compiler, I get a warning that there's no executable compiler for the search path of gnu fortran compiler. (It's something to that effect.) I set the "new" compiler to default and it still comes up with this warning. :'(

Offline stahta01

  • Lives here!
  • ****
  • Posts: 6800
    • My Best Post
Re: Build/Run Not Working
« Reply #6 on: February 23, 2020, 08:00:20 pm »
Did you fix the CB Toolchain setting to point to the correct compiler?
If not do so.

If yes, post the toolchain settings you are using!

Settings -> Compiler
Select the correct compiler!!!! Example: "GNU Fortran Compiler"
Tab: Toolchain Excutables

Tim S.
C Programmer working to learn more about C++ and Git.
On Windows 7 64 bit and Windows 10 32 bit.
On Debian Stretch, compiling CB Trunk against wxWidgets 3.0.
--
When in doubt, read the CB WiKi FAQ. http://wiki.codeblocks.org

Offline realitychec

  • Single posting newcomer
  • *
  • Posts: 6
Re: Build/Run Not Working
« Reply #7 on: February 23, 2020, 09:37:44 pm »
Yes, that's how I'm selecting a compiler. Settings> Compiler. Is there something else I need to do on my computer?

Offline realitychec

  • Single posting newcomer
  • *
  • Posts: 6
Re: Build/Run Not Working
« Reply #8 on: February 23, 2020, 09:59:03 pm »
I changed the compiler through Settings> Compiler to LLVM which I downloaded. I went to Toolchain Executables and auto-detected that compiler. The last entry is Make Program which says ming32.make.exe. Is that correct? I can't find another .exe file under LLVM -> bin in my File Explorer.

Offline stahta01

  • Lives here!
  • ****
  • Posts: 6800
    • My Best Post
Re: Build/Run Not Working
« Reply #9 on: February 23, 2020, 10:03:02 pm »
Sorry, I am giving up on helping you. You need a person who can help you more than I can do.

I suggest reading this FAQ to give info for the next person who tries to help you.
http://wiki.codeblocks.org/index.php?title=FAQ-Compiling_%28general%29#Q:_How_do_I_report_a_compilation_problem_on_the_forums.3F

Tim S.
C Programmer working to learn more about C++ and Git.
On Windows 7 64 bit and Windows 10 32 bit.
On Debian Stretch, compiling CB Trunk against wxWidgets 3.0.
--
When in doubt, read the CB WiKi FAQ. http://wiki.codeblocks.org

Offline realitychec

  • Single posting newcomer
  • *
  • Posts: 6
Re: Build/Run Not Working
« Reply #10 on: February 24, 2020, 08:53:14 pm »
I downloaded this from SourceForge and loaded the Fortran compiler that was giving me an error message. I also found on YouTube a bunch of videos on Environment Error Can't Find executable in your search path. This seems to have solved my problem. Thanks for all of your help. I really appreciate it.  :)
https://sourceforge.net/projects/mingw/