Author Topic: 16.01 installed on Xubuntu 16.04 LTS having difficulty setting path  (Read 2004 times)

Offline boxcorner

  • Single posting newcomer
  • *
  • Posts: 5
Hello

I installed SoloLearn Learn C++ for Android on my phone.
Getting the Tools section introduced me to Code::Blocks
So, I have installed Code::Blocks 16.01 in Xubuntu 16.04 LTS on a Toshiba NB550D notebook
Trying the Hello World sample code, when I click on the Build & run icon
Code: [Select]
-------------- Build: Debug in SoloLearn (compiler: GNU GCC Compiler)---------------

g++ -Wall -fexceptions -g -Wall -std=c++11  -c /home/hughes/CodeBlocks/SoloLearn/main.cpp -o obj/Debug/main.o
/bin/sh: 1: g++: not found
Process terminated with status 127 (0 minute(s), 0 second(s))
0 error(s), 0 warning(s) (0 minute(s), 0 second(s))
 
Settings > Compiler > Global compiler settings > Toolchain executables > Auto-Detect
/usr
C++ compiler : g++
Linker for dynamic libs : g++

Could someone please help me set the path correctly?
« Last Edit: July 31, 2016, 05:54:25 pm by boxcorner »

Offline jens

  • Administrator
  • Lives here!
  • *****
  • Posts: 7265
    • Jens' unofficial debian-repository for the Code::Blocks - IDE
Re: 16.01 installed on Xubuntu 16.04 difficulty setting path
« Reply #1 on: July 31, 2016, 11:31:49 am »
Install the g++-compiler.

Offline boxcorner

  • Single posting newcomer
  • *
  • Posts: 5
Re: 16.01 installed on Xubuntu 16.04 difficulty setting path
« Reply #2 on: July 31, 2016, 12:16:20 pm »
Thank you.

Here's what I did
Code: [Select]
sudo apt-get install build-essentialNow it works.

When I hover the mouse pointer over the Build and run icon, the  text is barely legible, as it's white on a pale grey background. How do I change the tool-tip text colour, please?
« Last Edit: July 31, 2016, 12:50:11 pm by boxcorner »

Offline BlueHazzard

  • Developer
  • Lives here!
  • *****
  • Posts: 2493
Re: 16.01 installed on Xubuntu 16.04 difficulty setting path
« Reply #3 on: July 31, 2016, 05:11:17 pm »
When I hover the mouse pointer over the Build and run icon, the  text is barely legible, as it's white on a pale grey background. How do I change the tool-tip text colour, please?

This is a setting provided by your OS. C::B uses wxWidgets for the GUI, and wxWidgets uses the system default colors for the GUI elements. So you should see this behavior (color scheme) on all your applications...

greetings

Offline boxcorner

  • Single posting newcomer
  • *
  • Posts: 5
Re: 16.01 installed on Xubuntu 16.04 difficulty setting path
« Reply #4 on: July 31, 2016, 05:35:40 pm »
Thanks, that makes a lot of sense. Version 16.04 LTS of my OS (ie Xubuntu) is new to me. I have been using version 14.04 LTS on a Lenovo laptop. i had to de-select a lot of things in 16.04 LTS to get it running reasonably on this little Toshiba notebook, so I very likely messed up. I shall enjoy using Code::Blocks. Thank you!
« Last Edit: July 31, 2016, 05:37:52 pm by boxcorner »

Offline oBFusCATed

  • Developer
  • Lives here!
  • *****
  • Posts: 12005
    • Travis build status
Re: 16.01 installed on Xubuntu 16.04 LTS having difficulty setting path
« Reply #5 on: August 02, 2016, 03:58:26 am »
Can you show a screenshot?
(most of the time I ignore long posts)
[strangers don't send me private messages, I'll ignore them; post a topic in the forum, but first read the rules!]

Offline boxcorner

  • Single posting newcomer
  • *
  • Posts: 5
Re: 16.01 installed on Xubuntu 16.04 LTS having difficulty setting path
« Reply #6 on: August 02, 2016, 04:07:08 pm »
it's fine now. I discovered how to change the colour of tooltip text and background, in Xubuntu. Let me know if you still want screenshots.
« Last Edit: August 03, 2016, 09:57:32 am by boxcorner »

Offline oBFusCATed

  • Developer
  • Lives here!
  • *****
  • Posts: 12005
    • Travis build status
Re: 16.01 installed on Xubuntu 16.04 LTS having difficulty setting path
« Reply #7 on: August 02, 2016, 04:17:27 pm »
If there is a way to do it then I don't need a screenshot.
Happy you've sorted it out.
(most of the time I ignore long posts)
[strangers don't send me private messages, I'll ignore them; post a topic in the forum, but first read the rules!]

Offline boxcorner

  • Single posting newcomer
  • *
  • Posts: 5
Re: 16.01 installed on Xubuntu 16.04 LTS having difficulty setting path
« Reply #8 on: August 02, 2016, 07:35:03 pm »
Just in case someone else experiences the same difficulty,
using Xubuntu 16.04 LTS Plasma, here's what I did :

System Settings > Colours > Application Colour Scheme > Colours (tab)
scroll down to : Tooltip Background &/or Tooltip Text
select required colours & click on Apply.