Code::Blocks

User forums => Help => Topic started by: doctor_vitus on October 20, 2019, 10:01:42 pm

Title: Startup error after fresh installation of Ubuntu 19.10
Post by: doctor_vitus on October 20, 2019, 10:01:42 pm
Hi everybody,

yesterday I did a fresh installation of Ubuntu Mate 19.04 / x86-64. I installed Codeblocks 17.12 from the standard repository, but it fails to start with the message

Quote
codeblocks: symbol lookup error: codeblocks: undefined symbol: _ZTI32IncrementalSelectIteratorIndexed

I googled for the error message and followed the suggestions found:

- called ldconfig als root
- uninstalled (purged) and re-installed codeblocks and libcodeblocks0
- deleted ~/.config/codeblocks

Unfortunately the error still keeps appearing.

Other programs based on wxWidgets like Filezilla work fine.

Does anyone have an idea what to do?

BR and thanks in advance,
doctor_vitus
Title: Re: Startup error after fresh installation of Ubuntu 19.10
Post by: stahta01 on October 21, 2019, 01:05:38 am
http://forums.codeblocks.org/index.php?topic=22769.0 (http://forums.codeblocks.org/index.php?topic=22769.0)

Similar error in that post. Tim S.
Title: Re: Startup error after fresh installation of Ubuntu 19.10
Post by: oBFusCATed on October 21, 2019, 03:17:39 am
You're mixing packages. Remove all codeblocks packages and install from a single place.
Title: Re: Startup error after fresh installation of Ubuntu 19.10
Post by: doctor_vitus on October 22, 2019, 10:40:21 pm
Similar error in that post. Tim S.

Similar error. but completely different circumstances. :) dfatcb upgraded an existing installation. while I started with a completely new one on an empty hard disk. I transferred only my home directory from my old installation.

You're mixing packages. Remove all codeblocks packages and install from a single place.

No, I installed everything from the Ubuntu standard repository, with no additional package sources added.
Title: Re: Startup error after fresh installation of Ubuntu 19.10
Post by: oBFusCATed on October 23, 2019, 08:08:49 pm
This means that the packages provided by your distro are broken.
If you're using distro packages please contact them for support.
Title: Re: Startup error after fresh installation of Ubuntu 19.10
Post by: doctor_vitus on October 24, 2019, 09:50:12 pm
I have to shamefully admit that I found the cause for the problems. :-[

I uninstalled and purged CodeBlocks and libcodeblocks0 again and re-booted the system. When I opened my terminal window and run "codeblocks" (just to ensure it's gone), I couldn't believe my eyes. I got the error message again.

Now I ran "whereis codeblocks", and it pointed me to /usr/local/bin. Now I realized what had happened.

Apart from my home folder, I copied my old /usr/local/bin folder, where I put some small self-written programs (mainly in Python), to my new installation. For some unknown reason, the folder also contained an obviously self-compiled CodeBlocks 17.12 executable. I wonder why this hasn't caused any problems in my old Ubuntu installation.

After removing it and re-installing CodeBlocks, it worked fine. ;D

Thanks a lot for your support and BR,
doctor_vitus