Code::Blocks

User forums => Help => Topic started by: nykS on November 19, 2018, 10:10:14 am

Title: utf-8 not working????
Post by: nykS on November 19, 2018, 10:10:14 am
Hello, folks!
I have a problem with the Codeblocks. When I want to write the "Δ" it shows me a square.

Image (https://i.imgur.com/RVuhN9n.png)
Title: Re: utf-8 not working????
Post by: oBFusCATed on November 19, 2018, 10:40:01 am
Have you checked the Editor settings? I don't think we enable UTF-8 by default on Windows, I guess we use your systems default.
What is the selected encoding for the file you're editing (edit->file encoding)?
Title: Re: utf-8 not working????
Post by: BlueHazzard on November 19, 2018, 10:28:15 pm
Does the used font supports this symbol?
Title: Re: utf-8 not working????
Post by: nykS on November 20, 2018, 04:21:04 pm
Have you checked the Editor settings? I don't think we enable UTF-8 by default on Windows, I guess we use your systems default.
What is the selected encoding for the file you're editing (edit->file encoding)?

Is selected UTF-8.

Does the used font supports this symbol?

You right! Thank you!

But when I compile it shows me "╬" instead of "Δ", why?
Title: Re: utf-8 not working????
Post by: oBFusCATed on November 20, 2018, 07:16:29 pm
But when I compile it shows me "╬" instead of "Δ", why?
Where does it show it? Do you use the same font in the two places? Have you told the compiler that your source files are in a specific encoding. If you want to enter specific characters it is probably most reliable if you enter unicode values directly using \x, \u, \U or something similar.

https://stackoverflow.com/questions/6796157/unicode-encoding-for-string-literals-in-c11

I'm not expert, you'll have to search for more information how to solve your problem...
Title: Re: utf-8 not working????
Post by: BlueHazzard on November 20, 2018, 07:27:13 pm
http://forums.codeblocks.org/index.php/topic,22168.msg150872.html#msg150872
Title: Re: utf-8 not working????
Post by: nykS on November 21, 2018, 09:33:47 am
But when I compile it shows me "╬" instead of "Δ", why?
Where does it show it? Do you use the same font in the two places? Have you told the compiler that your source files are in a specific encoding. If you want to enter specific characters it is probably most reliable if you enter unicode values directly using \x, \u, \U or something similar.

https://stackoverflow.com/questions/6796157/unicode-encoding-for-string-literals-in-c11

I'm not expert, you'll have to search for more information how to solve your problem...

How can I use the same font in console ? How I tell to the compiler ? \x, \u, \U not working...

http://forums.codeblocks.org/index.php/topic,22168.msg150872.html#msg150872

Image (https://i.imgur.com/zmDM7RN.png)
Title: Re: utf-8 not working????
Post by: BlueHazzard on November 21, 2018, 10:31:21 am
I think you have not changed the font in the console...
Step 3 in my description
Title: Re: utf-8 not working????
Post by: BlueHazzard on November 21, 2018, 10:54:27 am
You also did not saved your document in UTF-8, as described in the error message on the right bottom.
Save the file as UTF-8 with Edit->File encoding->UTF-8