Author Topic: help please?  (Read 3806 times)

Offline moominboy

  • Single posting newcomer
  • *
  • Posts: 4
help please?
« on: May 30, 2011, 12:27:58 pm »
I realise this must be a common problem for noobs, and I may have started in the wrong place but.... :?

  Trying out my very first C++ stuff with Hello World! and constantly get this error;

Compiling: main.cpp
Linking console executable: bin\Debug\hello.exe
collect2: cannot find `ld'
Process terminated with status 1 (0 minutes, 0 seconds)
0 errors, 0 warnings

   I have googled and realise that it's looking for a linker library? But when I try to add Libs through the Settings>Compiler & Debugger>Linker route there are no lib files that I can see in the Code:Blocks files. I have checked for All File types and added wxscintilla.dll as I read that was to be added somewhere but still no joy.

  I have searched the forum as well but 'ld' brings up hits like couLD, shouLD, wouLD etc. Even searching for the collect2: cannot find `ld' message doesn't provide much help with my problem?


   Any help is greatly appreciated folks. Thank you!


Offline oBFusCATed

  • Developer
  • Lives here!
  • *****
  • Posts: 12766
    • Travis build status
(most of the time I ignore long posts)
[strangers don't send me private messages, I'll ignore them; post a topic in the forum, but first read the rules!]

Offline moominboy

  • Single posting newcomer
  • *
  • Posts: 4
Re: help please?
« Reply #2 on: May 30, 2011, 02:32:20 pm »
Ok, I've told it to provide full logging, but in the command there is no mention of 'ld'?

   Since I first posted I have re-installed so everything is fresh.

This is what it spits out....

mingw32-g++.exe  -o bin\Debug\hi.exe obj\Debug\main.o   
collect2: cannot find `ld'
Process terminated with status 1 (0 minutes, 0 seconds)
0 errors, 0 warnings

Offline oBFusCATed

  • Developer
  • Lives here!
  • *****
  • Posts: 12766
    • Travis build status
Re: help please?
« Reply #3 on: May 30, 2011, 02:57:13 pm »
mingw32-g++.exe calls ld internally, probably your mingw install is broken.
Reinstall and if the problems persists ask in a forum/mailing list which provides support Mingw.
(most of the time I ignore long posts)
[strangers don't send me private messages, I'll ignore them; post a topic in the forum, but first read the rules!]

Offline moominboy

  • Single posting newcomer
  • *
  • Posts: 4
Re: help please?
« Reply #4 on: May 30, 2011, 03:07:02 pm »
Thank you! I assume checking Full Logging would've done exactly that? But I'll do that anyway. Cheers!

Offline moominboy

  • Single posting newcomer
  • *
  • Posts: 4
Re: help please?
« Reply #5 on: May 30, 2011, 03:43:53 pm »
Now I'm getting errors that libintl-8 is missing? collect2: ld returned 53 exit status

   Have tried to re-install C::B again and it's pinging up loads of errors.  :x

Online stahta01

  • Lives here!
  • ****
  • Posts: 6981
    • My Best Post
Re: help please?
« Reply #6 on: May 30, 2011, 06:57:34 pm »
Re-Install Your Compiler!!!!!!
Code::Blocks is NOT a Compiler.

Tim S.
C Programmer working to learn more about C++ and Git.
On Windows 7 64 bit and Windows 10 32 bit.
On Debian Stretch, compiling CB Trunk against wxWidgets 3.0.
--
When in doubt, read the CB WiKi FAQ. http://wiki.codeblocks.org